Wat kun jij als leider leren van de Brexit?

BewegingVeroorzakers 9 Leiderschap 9 Wat kun jij als leider leren van de Brexit?

Leiderschap complex en vele lagen

Met de verkiezingsuitslag in Engeland is de Brexit realiteit te worden. Het lijkt er ook op dat Boris Johnson de leider is die het land nodig heeft. De Brexit laat ons zien dat leiderschap een complex vak is en bestaat uit heel veel lagen.

Wat heeft Boris Johnson dat Theresa May en Jeremy Corbyn niet hebben? Is het zijn beleid, zijn stijl, persoonlijkheid, de waarden die hij uitdraagt of gaat het om wat hij bereikt heeft? Van een afstand kun je op al deze aspecten kritiek en bedenkingen hebben:

  • Beleid: is Johnson’s Brexit echt goed voor het VK?

  • Stijl: zijn hoekige en flamboyante stijl wordt niet altijd gewaardeerd.

  • Persoonlijkheid: hij speelt met de waarheid en verkondigt geregeld fake news.

  • Waarden: met zijn ‘let’s get Brexit done’, staat hij voor trots, strijd en winnen.

  • Resultaat: wat heeft hij nu echt voor het land gedaan?

Verbinden met anderen

Eén ding staat vast: of je een goede leider bent, wordt bepaald door diegenen aan wie je leiding geeft. Wat heeft Johnson geregeld bij de Britse bevolking waardoor ze hem ervaren als hun leider? Als je je verdiept in Boris Johnson en zijn carrière blijkt zijn grote kracht te liggen in het kunnen inleven in en verbinden met anderen. Met zijn charisma, humor, laagdrempeligheid en zelfvertrouwen regelt hij dat mensen zich gehoord voelen en ervaren dat hij voor hun belangen vecht. Hij is een bruggenbouwer die de taal van de elite spreekt (dat is namelijk zijn achtergrond) en ook van het gewone volk. Op de inhoud blinkt hij niet uit. Volgens experts is zijn dossierkennis vaak onder de maat.

Doorslaggevend in zijn leiderschap is dus zijn vermogen om mensen aan zich te binden. In mijn visie moet je als leider daar het volgende voor kunnen:

  • luisteren naar en begrijpen van de echte behoefte van de ander;

  • jezelf laten zien wie je bent, wat je wil en waar je voor staat;

  • sympathiek en betrokken zijn;

  • hoop en perspectief bieden;

  • de taal van de ander kunnen spreken;

Op onderzoek uit naar leidinggeven in de breedste zin van het woord

Onderzoek eens in je eigen ervaringen hoe belangrijk het vermogen om te verbinden met anderen is voor succesvol leidinggeven. En neem dan leidinggeven in de breedste zin van het woord. Je vader, moeder of andere verzorgers hebben namelijk ook op een bepaalde manier leidinggegeven, al dan niet succesvol. Wat deed die persoon om verbinding te maken, en ontvang of ontving je daar graag sturing, raad en inspiratie van?

En dan jij als leidinggevende: Hoe verbindend ben jij als leider naar je medewerkers? Hoeveel tijd steek jij in verbindende gesprekken en ontmoetingen?

Bekijk onze training De sprong van inhoud naar leiderschap.

Robert Tjoe Nij

Lees ook de andere blogs:

Teamontwikkeling

Teamontwikkeling

5 redenen om te investeren in teamontwikkelingTeamontwikkeling krijgt in de meeste organisaties te weinig aandacht In...

Teamcoach

Teamcoach

Ontdek de waarde van een TeamcoachHoe benut je als teamcoach je toegevoegde waarde in teamcoaching? In de meeste...

Leren delegeren

Leren delegeren

Een burn-out voorkomen door Leren delegerenKun je leidinggeven leren? Leidinggeven is een heel mooi vak waarin je als...