Teamwork
Alles over teamwork
Samen sta je sterk! Daar staan de professionals van BewegingVeroorzakers volledig achter. Dit geldt niet alleen in je persoonlijke leven, maar zeker ook in bedrijfsverband op de werkvloer. Een goed georganiseerd team aan professionals kan tenslotte effectiever functioneren dan een groep individuen. Naast het verbeteren van de efficiëntie van een groep werknemers, draagt teamwork bij aan de algehele werksfeer.
Als je vertrouwd contact hebt met je collega’s en je weet dat iemand zich om je bekommert, ga je ‘s ochtends met meer plezier naar je werk. Toch blijkt in de praktijk dat teambuilding, en daaropvolgend teamwork, niet vanzelf gaat. In dit geval is het vruchtbaar voor jezelf, je team en je organisatie om je in te lezen in het domein teamwork, welke valkuilen er zijn en wat je daarvan kunt leren.
Wat houdt teamwork in?
Om de achterliggende processen die teamwork tot stand brengen goed te begrijpen, is het belangrijk om scherp te hebben wat een team in de basis is. Een team is een groep mensen met een gemeenschappelijk doel. Bijvoorbeeld het leveren van een bepaald product of dienst aan een interne of externe klant. Deze groep mensen blijft redelijk consistent in de tijd dat ergens aan gewerkt wordt. In een team ligt de focus primair op resultaat gericht werken. Maar ben je ook bezig met optimalisatie van werkmethoden, is er een breed pakket aan taken die elk persoon moet vervullen en je bent continu bezig met het oplossen van problemen.
De leden van een team zijn vaak niet alleen bezig met het vervullen van persoonlijke taken, maar zijn breed inzetbaar voor de overkoepelende missie. Een supervisor of manager is deel van het team en heeft, naast het coachen van en trainingen geven aan, als grootste taak de de werkzaamheden in goede banen te leiden. De managementstijl van de supervisor of manager kan in dit geval bepalend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een inter paris managementstijl of een directieve aansturing. Dit alles draagt, goedschiks of kwaadschiks, bij aan teambuilding en een positief werkklimaat.

Waarom is teamwork belangrijk?
Creativiteit, inlevingsvermogen, flexibiliteit en het vermogen om samen te kunnen werken zijn allemaal kernfactoren voor succes. Als een of meerdere factoren ontbreken, loopt een organisatie de kans om onvoldoende potentieel uit het team te halen. Zowel in tijden van groei als in perioden van verminderde omzet of crisis, is het van het grootste belang om een goed functionerend team te hebben. Op een goed functionerend team kun je tenslotte bouwen. Goed teamwork bevordert daarbij ook een positieve vibe op de werkvloer.
Door je in te leven in je collega’s en op de hoogte te zijn van hun werkzaamheden, leer je niet alleen zelf meer, maar kun je anderen ook helpen om optimaal gebruik te maken van hun talenten. Luisteren naar elkaar is echt de kern van het verhaal. Teamwork zorgt er ook voor dat mensen zich meer betrokken voelen bij hun werk. Werknemers die achter het doel van hun organisatie staan en met passie naar hun werk gaan, zijn namelijk het gelukkigst.
Veel voorkomende problemen bij het werken in een team
Toch zal teamwork in een organisatie niet altijd van een leien dakje gaan. Er zijn een aantal bekende problemen die veelvuldig voorkomen wanneer je in een team werkt. Wij hebben de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet. Dit zodat je er een goede learning uit kunt halen.
1. Gebrek aan vertrouwen
Een gebrek aan vertrouwen in elkaar en de organisatie komt vaker voor op de werkvloer dan je denkt. Gebrek aan vertrouwen zet een kettingreactie in werking met betrekking tot het teamwork. Als het vertrouwen ontbreekt, kun je ervan uitgaan dat er ook andere zaken spaak zullen gaan lopen binnen het team. Dit heeft veelal te maken met de bedrijfshiërarchie. Een goede relatie tussen supervisors en werknemers draagt bij aan meer vertrouwen op de werkvloer. Het laat zien dat je allemaal gelijkwaardig bent, en dat iedereen wel eens zijn dag niet heeft en een foutje maakt.
2. Gebrek aan assertiviteit
Soms is het grootste probleem binnen een team, dat het nemen van beslissingen te lang op zich laten wachten. De werksfeer kan dan goed zijn en er kan ook veel vertrouwen in de organisatie en in elkaar zijn, maar de beoogde resultaten komen er niet. Het doorhakken van knopen is essentieel om een organisatie gezond te houden. Maak basisafspraken met elkaar en volg de voortgang van de processen op. Wees betrokken en speel “kort op de bal”.
3. Onduidelijke communicatie
Het gebrek aan of het hebben van inconsistente communicatie vormt ook een probleem voor de samenwerking binnen een team en het teamwork in het algeheel. Durf je kritisch naar elkaar te zijn of ben je juist bang om iemand aan te spreken? Geef je elkaar tips en opbouwende kritiek? Open naar elkaar durven te communiceren, draagt bij aan goede werkverhoudingen binnen een team. Wanneer dit ontbreekt, zul je dit af kunnen lezen aan de resultaten die een team samen bewerkstelligd. Ook vormt onduidelijke communicatie een probleem voor een team in zijn algeheel. Is de taakverdeling voor iedereen duidelijk? Weet iedereen waar ze terecht kunnen met vragen? Houd dit altijd scherp om je teamwork te laten bloeien.
4. Bang voor confrontatie
Soms lijkt het alsof het koek en ei is tussen alle teamleden op de werkvloer, maar worden irritaties niet naar elkaar uitgesproken. Geroddel op de werkvloer schept tweedracht. Als supervisor wil je dit koste wat kost voorkomen. Fragmentatie is het tegenovergestelde van een goed functionerend en hecht team. Het is beter om confrontaties aan te gaan, zelfs als dit tot conflicten leidt. Let hierbij goed op dat er geen kwaad bloed gezet wordt. Vertrouw erop dat je iets van elkaar kunt leren!
5. Onduidelijke doelstellingen
Soms kan het zijn dat verschillende teamleden andere doelen voor ogen hebben. Ondanks dat dit onwaarschijnlijk lijkt, kan miscommunicatie hierover sneller ontstaan dan je denkt. Een team bestaat uit diverse mensen met een breed scala aan opvattingen, leefomgevingen en familiegeschiedenissen. Dit heeft allemaal invloed op de manier van denken van jouw teamleden. Het kan ook zo zijn dat men wel hetzelfde doel voor ogen heeft, maar een andere weg hiernaartoe ziet. Dit kan ook in veel gevallen tot problemen leiden. Ga met elkaar in gesprek en vraag naar hoe de ander het gestelde doel wil gaan behalen.

Alles halen uit je team
Hoe los je bovenstaande issues op? Wij van BewegingVeroorzakers staan voor je klaar! Met onze ervaring kunnen we jou en je organisatie op weg helpen en werken we samen naar een vertrouwde werksfeer toe waarin je optimale resultaten kunt behalen. Tijdens onze trainingen vertellen we je meer over wat jij kunt doen als teamleider om je team van professionals aan te sturen. Wil je meer weten over onze diensten, heb je vragen of persoonlijke wensen?
Bel ons gerust of stuur een e-mail naar info@bewegingveroorzakers.nl. Je kunt je ook direct inschrijven voor één van onze cursussen op onze website.
Of neem contact met mij op:
Robert Tjoe Nij (06-53215978)
robert@bewegingveroorzakers.nl