De 7 belangrijkste situaties die vragen om LoopbaanCoaching

BewegingVeroorzakers 9 Coaching 9 LoopbaanCoaching – de 7 belangrijkste situaties

De loopbaancoach helpt om je ‘’zieke’’ werksituatie weer ‘’gezond’’ te maken.

In dit artikel leg ik uit wanneer het zinvol is om de hulp van een loopbaancoach in te schakelen en wat de redenen zijn waarom we het vaak niet doen. Ook ga ik in op hoe je een goede loopbaancoach herkent. Daarna sluit ik af met tips waarmee je het maximale uit een loopbaancoaching traject kan halen.

Wanneer is het verstandig om een loopbaancoach in te schakelen?

Als je werksituatie en perspectief behoorlijk ‘’ziek’’ is dan is het verstandig om een loopbaancoach in te schakelen. Het is eigenlijk vergelijkbaar met je eigen gezondheid. Als je (ernstig) ziek bent is het meestal ook verstandig om naar de dokter te gaan. Dit vinden we natuurlijk logisch, maar als het ons werk betreft blijven we zelf vaak aanmodderen tot dat het echt uit de hand loopt. Waarom dat zo is kom ik later op terug.

Er zijn 7 situaties die vragen om de hulp van een loopbaancoach:

  1. Je bent ontslagen of je hebt zelf ontslag genomen en je wil een nieuwe baan;
  2. Je functie en werkzaamheden bieden je te weinig uitdaging;
  3. Je functie en werkzaamheden sluiten niet goed aan op je talenten;
  4. De functie is leuk en past bij jou, maar de cultuur van de organisatie is een mis-match;
  5. Je wil zelfstandig ondernemer worden;
  6. Je privé situatie is sterk veranderd waardoor het lastig is om je werk goed te doen;
  7. Je hebt een ziekte gehad met tijdelijke of blijvende gevolgen die van invloed zijn op de werksituatie.

Hieronder worden ze uitgebreid uitgelegd: 

  1. Ontslag: dit is de meest herkenbare (en soms heftige) situatie waarin een loopbaancoach van toegevoegde waarde is. Door een reorganisatie of disfunctioneren (volgens de werkgever) kan je ontslagen worden. Vaak biedt de werkgever je dan een ‘’outplacement’’ traject aan om je te helpen weer aan een nieuwe baan te komen. Ook als je zelf ontslag neemt is wordt deze ondersteuning door de meeste bedrijven geboden.
  2. Gebrek aan uitdaging: ooit ben je enthousiast aan een nieuwe baan begonnen. In de loop der jaren kan er een situatie ontstaan dat je werk niet meer uitdagend genoeg is. We hebben het niet altijd door om dit vaak geleidelijk gaat. Bij één of meer van de volgende symptomen heb je waarschijnlijk een gebrek aan uitdaging: je werkt op de automatische piloot, je verveelt je vaak, de dagen duren lang, je hebt weinig motivatie en energie, je bent niet meer trots op wat je doet, je doet alsof je druk aan het werk bent.
  3. Mismatch met je talenten: je werk kan best uitdagend zijn, in de zin van complexiteit, werkdruk en prestaties, maar het geeft je toch geen voldoening. Waarschijnlijk sluit je werk niet goed aan op je passie en waar je hart sneller van gaat stromen. Je talenten sluiten namelijk altijd goed aan op je passie. Om deze reden maken sommige mensen een drastische carrière switch, terwijl ze een goede uitdagende baan hebben.
  4. Cultuur mismatch: je hebt een leuke uitdagende baan die aansluit op je passie en talenten. Toch ben je niet blij. Dan heeft het meestal te maken met de omgeving van je droombaan of anders gezegd de organisatie waar je voor werkt. De cultuur en de werkomstandigheden passen niet bij jou, bijvoorbeeld: een te grote organisatie met te weinig samenwerking, te weinig sfeer en te bureaucratisch. Of andersom: een te kleine opportunistische organisatie met te veel competitie, te veel financiële drijfveer en te veel werkdruk.
  5. Ondernemerschap: met de baan en de organisatie is niets mis en toch mis je iets. De baan en de organisatie voelt te beperkend aan: je kan je ideeën onvoldoende kwijt, je hebt te weinig invloed op de richting van de organisatie en je ziet alleen maar kansen in de markt die niet gepakt worden. Waarschijnlijk ben je rijp voor een vorm van zelfstandig ondernemerschap waardoor je veel autonomie krijgt en al je ideeën kan verwezenlijken.
  6. Privé verandering: je werksituatie kan niet meer passend voor je zijn door een drastische verandering in je privé situatie: je bent mantelzorger geworden, financiële problemen, gezinsuitbreiding of carrière stap van je partner die consequenties heeft (bijvoorbeeld verhuizing naar buitenland). Het is dan zaak om je werksituatie opnieuw in te richten om het weer passend bij jou en de privé situatie te maken.
  7. Ziekte: als jezelf ziek bent worden (of geweest) met blijvende gevolgen heeft dat direct consequenties voor je baan. Als je niet helemaal arbeidsongeschikt bent geworden en je wil weer graag is het een hele uitdaging om je werksituatie weer passend te maken.

Waarom maken we te weinig gebruik van loopbaancoaching?

Voor al deze situaties is het verstandig om een loopbaancoach in te schakelen. Toch doen we het heel vaak niet en dat is jammer. Hier liggen drie oorzaken aan ten grondslag:

  • We herkennen het niet wanneer we het nodig hebben. De situatie is in de loop der jaren geleidelijk ontstaan en we zijn gewend aan een niet optimale werksituatie. We weten niet beter en het is nou eenmaal zo. Dus we voelen geen urgentie om er iets aan te doen.
  • Alleen in de situatie van (onverwacht) ontslag accepteren we hulp van een loopbaancoach. Dit is zo een duidelijk situatie (en ook voor onze omgeving) waarin we het logisch vinden. Zeker als de organisatie een formele outplacement procedure heeft. Alle andere situaties zien we meer als een eigen probleem en vinden we dat we het zelf moeten oplossen.
  • Voor velen ligt het ook nog een beetje in de taboesfeer. Inschakelen van een loopbaancoach voelt een als een teken van zwakte. Wat zullen anderen ervan denken? Überhaupt een coach inschakelen ligt voelt voor velen als naar de psychiater gaan. Dan is er toch echt wel iets mis met je. Door deze onterecht gedachten is de stap naar een loopbaan coach voor velen geen optie.

Ben er op tijd bij

Niet de juiste hulp inschakelen, terwijl je er zelf niet goed uitkomt, kan je situatie alleen maar verergeren. Bijvoorbeeld als je langdurig met weinig motivatie of inzet werk kan dat de sfeer in het team negatief beïnvloeden. Er kan een conflictsituatie met je werkgever ontstaan omdat je de kantjes eraf loopt. Maar het kan ook grote persoonlijke gevolgen hebben: burn-out, stress of tekort aan financiële middelen.

Loopbaancoaching, vraag om hulp
Plan van aanpak loopbaancoaching

Hoe herken je een goede loopbaancoach?

Als je eenmaal hebt besloten een loopbaancoach in te schakelen komt de vraag hoe krijg ik de juiste? Je hebt dat natuurlijk niet altijd helemaal in de hand omdat je soms gewoon van je werkgever loopbaancoach krijgt toegewezen. Als je wel een keuze hebt dan kan je op een paar punten letten:

De aanpak: is de coach puur gericht op het oplossen van je werkprobleem of kijkt hij breder? Mijn voorkeur gaat uit naar een loopbaancoach die breder kijkt naar zaken als: privé situatie, financiële situatie, gezondheid, levensfase, et cetera. Een werk gerelateerd vraagstuk heeft namelijk altijd invloed op andere gebieden van je leven. En andersom komt ook voor. Een privé vraagstuk, bijvoorbeeld je hebt een veeleisende rol als mantelzorger, kan ervoor zorgen dat je baan geen passende baan meer is of er onder komt te leiden.

Methode: sommige loopbaancoaches hebben hun aanpak volledig gebouwd op een instrument: een specifieke loopbaan scan tool of een persoonlijkheidstest tool. Het instrument is dan voornamelijk het vertrekpunt. Mijn voorkeur gaat uit naar een aanpak waar jij het vertrekpunt bent en niet een instrument. Het risico is dat het instrument en de hele aanpak eromheen een doel op zich wordt. Mijn voorkeur gaat uit naar een coach die zich richt op jouw unieke vraag en een gereedschapskist met instrumenten tot z’n beschikking heeft die hij kan inzetten als de situatie daar om vraagt.

Visie: wat is de visie van de loopbaancoach op hoe hij je helpt? Sommige loopbaancoaches leren je en helpen je zo snel mogelijk een passende baan te vinden. Het gaat hierbij dan om zaken als: goed CV opstellen, sollicitatietraining, inzetten van LinkedIn, beroepskeuze testen, leren netwerken. Dit zijn zeker geen slechte zaken om je op te richten en vaak zijn deze praktische zaken heel erg nuttig. In mijn visie is dit echter niet de essentie waarmee een loopbaan coach je mee zou moeten helpen. De essentie ligt voor mij veel meer op het gebied van persoonlijk ondernemerschap:

  • ontdekken wat je wil in het leven (werk en privé);
  • inzicht krijgen in je passie en talenten;
  • in staat zijn je zelf te sturen op wat je wil bereiken;
  • en daarvoor de gewenste persoonlijke ontwikkeling realiseren.

Tips om het maximale uit een loopbaancoaching traject te halen

Als je de juiste loopbaan coach hebt gevonden is het belangrijk om je te realiseren dat jijzelf uiteindelijk het succes bepaalt en niet je loopbaan coach. Hier de vier tips die je kunnen helpen om het maximale uit het loopbaancoachings traject te halen:

1. Zie jezelf als onderdeel van het probleem. We hebben de neiging om vooral anderen of iets buiten onszelf de schuld te geven van ons probleem. We gaan dan vooral iets verwachten van anderen in plaats van onszelf. Als je jezelf ziet als onderdeel van het probleem, dan ben je per definitie onderdeel van de oplossing. Je weet dan dat jij aanzet bent.

2. Wees bereid om hard te werken. Een nieuwe baan vinden of je werksituatie drastisch verbeteren is hard werken. Zeker een nieuwe baan vinden is een ‘’baan’’ op zichzelf. Het vraagt om dagelijkse aandacht, veel zelf onderzoek, keuzes maken en veel acties ondernemen.

3. Sta open voor zelfonderzoek. Een kritische succes factor voor een loopbaan vraagstuk is de bereidheid om te reflecteren op jezelf, je leven, je ambities en je vaardigheden. Dit vraagt om kwetsbaarheid en eerlijkheid naar jezelf.

4. Betrek je persoonlijke omgeving erbij. Je werk raakt altijd anderen om je heen: partner, collega’s, leidinggevende, vrienden en wellicht je kinderen. In een loopbaan coaching traject is het heel belangrijk en waardevol om in ieder geval je partner te betrekken. Elke keuze die je maakt heeft direct consequenties voor je partner. Voor verschillende doeleinden is het heel waardevol om personen in je omgeving te betrekken.

Kijk voor meer informatie ons programma Loopbaancoaching nieuwe persoonlijke koers en loopbaan

Of neem contact met mij op:
Robert Tjoe Nij (06-53215978)
robert@bewegingveroorzakers.nl

 

Lees ook de andere blogs:

Teamontwikkeling

Teamontwikkeling

5 redenen om te investeren in teamontwikkelingTeamontwikkeling krijgt in de meeste organisaties te weinig aandacht In...

Teamcoach

Teamcoach

Ontdek de waarde van een TeamcoachHoe benut je als teamcoach je toegevoegde waarde in teamcoaching? In de meeste...