Een burn-out voorkomen door Leren delegeren

Kun je leidinggeven leren?
Leidinggeven is een heel mooi vak waarin je als leidinggevende echt het verschil kan maken voor mensen. Het is ook een vak dat vele valkuilen kent. Delegeren is een belangrijk onderdeel van het leidinggeven en veel leidinggevenden worstelen daarmee. Dit komt omdat de meeste leidinggevenden sterk zijn op de inhoud en vooral met hun kennis het verschil willen maken. Het gevolg is dat ze te weinig delegeren, teveel met de inhoud bezig zijn en daardoor tijd te kort hebben om alle ballen in de lucht te houden. Een burn-out ligt dan snel op de loer. Leren delegeren is dus een belangrijk onderdeel om dit te voorkomen.
Dilemma van “de botte zaag”
Wie structureel in deze valkuil stapt komt terecht in het dilemma van “de botte zaag”. Veel ballen in de lucht willen houden, staat gelijk aan veel bomen willen omzagen. Na verloop van tijd wordt je zaag bot en kan je steeds minder bomen omzagen. Het gevolg is dat je steeds langer gaat doorwerken om je productie op peil te houden. Je begrijpt dat op een gegeven moment je energie opgaat, je inboet aan werkplezier en je aandacht voor medewerkers afneemt. Het wordt dan de hoogste tijd om je zaag te scherpen. Met je zaag scherpen, bedoel ik de tijd nemen om je op te laden en de dingen slimmer te gaan doen. Leren delegeren is daarin de eerste stap.
Als leidinggevende is het risico op de valkuil van “de botte zaag” groot als je last hebt van één of meer van de onderstaande belemmerende overtuigingen:
- Ik moet als leidinggevende meer inhoudelijke kennis hebben dan mijn medewerkers;
- Medewerkers erkennen mij meer als hun leidinggevende als ik hun inhoud begrijp en bij spring als het nodig is;
- Ik moet altijd bereikbaar en beschikbaar zijn om medewerkers inhoudelijk te ondersteunen of te vervangen als ze vastlopen of uitvallen;
- Inhoudelijke knelpunten van medewerkers los ik het snelst op als ik het zelf doe;
- Ik moet als leidinggevende inhoudelijk betrokken zijn om te zorgen dat het goed blijft gaan;
- Als er extra werk bij de afdeling wordt neergelegd en het team zit al te vol, dan moet ik ze beschermen door het zelf op te pakken.
Wil je een burn-out voorkomen en echt bezig zijn met leidinggeven dan moet je je belemmerende overtuigingen zien om te buigen. Dit begint met te begrijpen wat de kracht van delegeren is en welke voordelen het oplevert. De eerste stap in het proces van leren delegeren. Bekijk ook onze leiderschapstraining.

De kracht van leren delegeren
Delegeren is in essentie het behalen van een bepaald resultaat, waar jij verantwoordelijk voor bent, overdragen aan een ander. Delegeren heeft de volgende voordelen:
- Jij krijgt tijd en ruimte om je te richten op je leidinggevende rol, namelijk je team helpen beter samen te werken en goede prestaties te leveren. In dit kader ben je ook bezig met het bepalen van de strategische koers en het creëren van de juiste randvoorwaarden voor succes.
- Je biedt elke medewerker de ruimte om zich te ontwikkelen tot een taakvolwassen professional die in staat is het beste uit zichzelf te halen. Dit leidt tot meer verantwoordelijkheid, betrokkenheid en werkplezier.
- Je haalt meer uit het team omdat het volledige aanwezige potentieel (kennis en kunde) wordt benut. Dit komt de productiviteit en kwaliteit van het werk ten goede.
5 tips om te leren delegeren
- Om te leren delegeren dien je te starten met eenvoudige taken. Als dat goed gaat kan je steeds meer en grotere taken bij medewerkers neerleggen. Er zijn altijd verschillen tussen medewerkers, dus blijf goed kijken wat je delegeert aan wie.
- Geef ruimte aan medewerkers om fouten te mogen maken. Ga gemaakte fouten niet zelf oplossen, maar geef de medewerker de kans om ze zelf op te lossen. Hierdoor creëer je een leercultuur waardoor mensen zich sneller ontwikkelen.
- Stuur op het ‘’wat’’ en niet op het ‘’hoe’’. Maak duidelijk aan de medewerker wat je verwacht aan resultaat en blijf de voortgang volgen. Organiseer evaluatiemomenten en benut deze om te beoordelen of hulp gewenst is.
- Geef je medewerker ook de juiste bevoegdheden om succesvol te kunnen zijn. Hierbij gaat het vaak om ruimte om zelf beslissingen te kunnen nemen.
- Communiceer naar je team wie verantwoordelijk is voor welke taken. Hiermee zorg je dat bij vragen over een bepaalde taak men naar de juiste persoon gaat. Anders blijft men jou zien als aanspreekpunt voor alle taken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Delegeren is één van de belangrijkste taken van een leider. Als je over veel inhoudelijke kennis beschikt heb je waarschijnlijk de neiging om veel zelf te doen. Leren delegeren is dan van groot belang om effectief leiding te geven. Als je het niet onder de knie krijgt doe je je medewerkers te kort en je loopt het risico op een burn-out.
Ben je op zoek naar een Management opleiding voor gevorderden? Neem direct contact op met BewegingVeroorzakers.
Robert Tjoe Nij (06-53215978)
robert@bewegingveroorzakers.nl
Lees ook de andere blogs:
Teamontwikkeling
5 redenen om te investeren in teamontwikkelingTeamontwikkeling krijgt in de meeste organisaties te weinig aandacht In...
Teamcoach
Ontdek de waarde van een TeamcoachHoe benut je als teamcoach je toegevoegde waarde in teamcoaching? In de meeste...
Change management
Change ManagementSuccesvolle leiders blinken uit in change management In dit artikel leg ik uit waarom je...