Leiderschapsontwikkeling

De 5 gouden vragen om je leiderschapsontwikkeling te sturen

Leidinggeven is een lastig vak. Goed leidinggeven vraagt om continue aandacht voor je leiderschapsontwikkeling. Dit geldt zowel voor een beginnend leidinggevende als voor de ‘oude rot in het vak’. Je bent nooit uitgeleerd omdat het vak gaat om sturen en beïnvloeden van gedrag van mensen. Een complexe materie die bepaald wordt door culturele achtergrond, opvoeding, onderwijs, persoonlijkheid en ervaringen die je als mens opdoet. Iedereen is anders, waardoor leidinggeven met een ‘one size fits all’ -benadering gedoemd is te mislukken.

Hoe ontwikkel jij je zodanig dat je telkens in staat bent het juiste leiderschap neer te zetten? Leiderschap is dynamisch doordat de mensen in het team veranderen (ook qua samenstelling); jij verandert, de uitdaging verandert en de context waarin je leidinggeeft verandert.

Het sturen van je leiderschapsontwikkeling begint met het stellen van de juiste vragen aan jezelf. Dit zijn de 5 gouden vragen:

  1. Wat drijft mij in het leidinggeven aan mensen?
  2. Wat voor leider wil ik zijn?
  3. Wat voor leiding heeft elke medewerker nodig om de beste versie van zichzelf te zijn?
  4. Welke overtuigingen belemmeren mij in goed leidinggeven?
  5. Hoe zorg ik ervoor dat mijn team blij wordt van mijn krachten en zo min mogelijk last heeft van mijn zwakten?

Ontdek hier waarom deze vragen zo belangrijk zijn en hoe ze je helpen in je leiderschapsontwikkeling.

1. Wat drijft mij in het leidinggeven aan mensen?

Dit is de meest essentiële vraag. Het antwoord is voor iedereen anders, maar is zo bepalend voor de omgeving waarin je wilt leidinggeven en waar jij je energie op richt. Jouw antwoord zit in het beschrijven van jouw persoonlijke leiderschapsmissie. Het maakt duidelijk wat voor leiderschap je wilt brengen en wat jou voldoening geeft. Je kunt je voorstellen dat een missie als ‘ik wil het best presterende team vormen’’ je heel anders stuurt dan de missie ‘ik wil dat iedereen tot z’n recht komt en met plezier werkt’.

Als jij weet wat jou drijft in leidinggeven, heb je richting geven aan wie jij wilt zijn, wat je wilt kunnen en welk gedrag je wilt laten zien.

leiderschapsontwikkeling

2. Wat voor leider wil ik zijn?

Een verbijzondering van je drijfveer. Jouw antwoord werkt als een kompas voor jouw gedrag en keuzes. Het vertaalt zich in een set van normen en waarden die jij belangrijk vindt. Normen en waarden die bepalen hoe mensen jou tegenkomen  in een leidinggevende rol.
Een mooie manier om deze vraag uit te werken is met de volgende schrijfopdracht: stel je voor dat je na 10 jaar als leidinggevende afscheid neemt van de organisatie. Wat zou jij van je medewerkers als afscheidsspeech willen horen? Begin de speech met: ‘Zij/hij was een fantastische leidinggevende omdat….. ‘.

Regelmatig reflecteren of je die leider bent die je wilt zijn, helpt je om het elke dag, elke week, elke maand en elk jaar het beter te doen. Het stuurt je leiderschapsontwikkeling.

3. Wat voor leiding heeft elke medewerker nodig om de beste versie van zichzelf te zijn?

Om ervoor te zorgen dat elke medewerker je ervaart als de leider die jij wilt zijn, is deze vraag belangrijk. Ik kan dit het beste uitleggen met het ouderschap. Stel dat een goede ouder zijn voor jou betekent dat je je kind vertrouwen geeft en een veilige omgeving biedt. Het ene kind voelt dat vertrouwen doordat je hem of haar aan het handje neemt en in kleine stapjes loslaat. Terwijl het andere kind dat vertrouwen voelt als je veel meer ruimte en eigen verantwoordelijkheid geeft.
Zo werkt het ook bij medewerkers in je team. Je hebt te achterhalen en inschatten welke benadering elke medewerker van jou nodig heeft. Dit maakt leidinggeven zo uitdagend en interessant. Bij sommige medewerkers kun je leidinggeven zoals je van nature doet en bij andere medewerkers moet je iets anders doen. Soms is een outplacement.nodig. Hierin zit de noodzaak en ruimte voor je leiderschapsontwikkeling.

4. Welke overtuigingen belemmeren mij in goed leidinggeven?

Ook jij bent maar een mens bent met kwaliteiten en imperfecties. Je imperfecties komen vaak voort uit belemmerende overtuigingen die je ergens hebt opgedaan. Vaak door opvoeding en eerdere persoonlijke ervaringen in werk en privé. Stel dat jij een leidinggevende wilt zijn die mensen ruimte en vertrouwen geeft. Echter, in je leven ben je een aantal keer belazerd. Hierdoor kan het zijn dat je een overtuiging hebt dat mensen niet te vertrouwen zijn. Deze overtuiging zorgt ervoor dat je je medewerkers vaak controleert en hen belangrijke zaken niet toevertrouwt.
Vaak hebben we niet door dat we ons anders gedragen dan we willen zijn. Bij tijd en wijle is het daarom zinvol je overtuigingen onder de loep te nemen en te kijken welke je wel of niet helpen bij hoe jij als leider ervaren wilt worden. In een leiderschapstraining zien wij vaak dat onze deelnemers hiervoor iets moeten AFleren in plaats van iets AANleren.

5. Hoe zorg ik ervoor dat mijn team blij wordt van mijn kernkwaliteiten en zo min mogelijk last heeft van mijn valkuilen?

Deze vraag ligt in het verlengde van de vorige vraag. Om te zorgen dat je team meerwaarde ervaart van je kwaliteiten, moet je iets doen of laten. Dit gaat vooral over leren herkennen wanneer en hoe je je kwaliteiten optimaal kunt benutten voor het team. Goed weten wat je kernkwaliteiten en valkuilen zijn en in welke leidinggevende situatie je ze moet inzetten/vermijden, helpt daarbij. Daarnaast vraagt het ook om inzicht in wat je team van je nodig heeft. Als jouw kwaliteiten daadkracht en duidelijkheid geven zijn, zet je dit bij een jong en onervaren team anders in dan bij een team van ervaren en zelfstandige professionals. De essentie hier is dat je situationeel inschat wanneer en hoe sterk je jouw kwaliteiten inzet. Ook dit is een leerproces.

Ik wens je heel veel plezier met het sturen van je leiderschapsontwikkeling. Jezelf regelmatig de juiste vraag te stellen is wellicht de belangrijkste kwaliteit om jezelf tot een effectieve en inspirerende leider.
Wil je je verder ontwikkelen als leidinggevende? Lees dan wat onze training De Sprong van Inhoud naar Leiderschap voor je kan betekenen.

Voor meer informatie over advies neem gerust contact met mij op.

Robert Tjoe Nij (06-53215978)
robert@bewegingveroorzakers.nl

Lees ook de andere blogs:

Leren delegeren

Leren delegeren

Een burn-out voorkomen door Leren delegerenKun je leidinggeven leren? Leidinggeven is een heel mooi vak waarin je als...