Leiderschapsontwikkeling

De 5 gouden vragen om je leiderschapsontwikkeling te sturen

Leidinggeven is een lastig vak en vraagt om continue aandacht voor je leiderschapsontwikkeling. Dit geldt zowel voor iemand die een beginnende leidinggevende is als iemand die al meer dan 10 jaar leiding geeft. Het is een vak waarin je nooit uitgeleerd bent omdat het gaat om sturen en beïnvloeden van gedrag van mensen. Gedrag van mensen is complexe materie omdat het bepaald wordt door culturele achtergrond, opvoeding, onderwijs, persoonlijkheid en de ervaringen die je als mens opdoet. Iedereen is dus anders, waardoor leidinggeven met een ‘’one size fit’s all’’ -benadering gedoemd is tot mislukken. 

Hoe zorg je voor een leiderschapsontwikkeling waardoor je telkens in staat bent het juiste leiderschap neer te zetten. Het gewenste leiderschap is namelijk dynamisch omdat de mensen in het team veranderen (ook qua samenstelling); jij verandert, de uitdading verandert en de context waarin je leidinggeeft verandert.

Het sturen van je leiderschapsontwikkeling begint met het stellen van de juiste vragen aan jezelf en daarbij de antwoorden te vinden. Dit zijn de 5 gouden vragen die je in je hele leiderschapsleven op gezette momenten moet stellen:

  1. Wat drijft mij in het leidinggeven aan mensen?
  2. Wat voor een leider wil ik zijn voor mensen?
  3. Wat voor een leiding heeft elke medewerker nodig om de beste versie van zichzelf te zijn?
  4. Welke overtuigingen heb ik die mij belemmeren in goed leidinggeven?
  5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn team blij wordt van mijn krachten en zo min mogelijk last heeft van mijn zwakten?

Hieronder leg ik uit waarom deze vragen zo belangrijk zijn en hoe ze je helpen in je leiderschapsontwikkeling.  

1. Wat drijft mij in het leidinggeven aan mensen?

Dit is de meest essentiële vraag om te beantwoorden. Het antwoord op deze vraag kan voor iedereen anders zijn, maar is zo bepalend voor in welke omgeving je wil leidinggeven en waar jij je energie op richt. Het antwoord op deze vraag betreft het bepalen van een soort persoonlijke leiderschapsmissie. Het maakt duidelijk wat voor een leiderschap je wilt brengen en wat jou daarbij blij maakt. Je kunt je voorstellen dat een missie als ‘’ik wil het best presterende team zijn’’ je heel anders stuurt dan de missie ‘’ik wil dat iedereen tot z’n recht komt en met plezier werkt’’.

Als jij weet wat jou drijft in het leidinggeven aan mensen zal dat richting geven aan wie jij wilt zijn, wat je wilt kunnen en welk gedrag je wilt laten zien.

leiderschapsontwikkeling

2. Wat voor een leider wil ik zijn voor mensen?

Deze vraag is een verbijzondering van je drijfveer. Het antwoord op deze vraag werkt als een soort kompas in hoe jij je gedraagt en welke keuzes jij maakt. Het antwoord op deze vraag vertaalt zich in een set van normen en waarden die jij belangrijk vindt. Normen en waarden die bepalen hoe mensen jou zullen tegenkomen als mens in een leidinggevende rol. Een mooie manier om antwoorden te krijgen op deze vraag is met de volgende schrijfopdracht: Stel je voor dat je na 10 jaar als leidinggevende afscheid neemt van de organisatie. Wat zou jij van je medewerkers als afscheid speech willen horen. Begin de speech met, ‘’hij was een fantastische leidinggevende voor ons want…….. ‘’.

Regelmatig reflecteren of je die leider bent zoals je wilt zijn zal je helpen om het elke dag, elke week, elke maand en elk jaar het beter te doen. Het stuurt je leiderschapsontwikkeling.

3. Wat voor een leiding heeft elke medewerker nodig om de beste versie van zichzelf te zijn?

Om ervoor te zorgen dat elke medewerker je ervaart als de leider die jij wilt zijn, is deze vraag belangrijk. Ik kan dit het beste uitleggen met het ouderschap. Stel dat een goede ouder zijn voor jou betekent dat je je kind vertrouwen geeft en een veilige omgeving biedt. Het ene kind voelt dat vertrouwen om dat je hem of haar aan het handje neemt en in kleine stapjes loslaat. Terwijl het andere kind (omdat die heel anders is) dat vertrouwen voelt als je veel meer ruimte en eigen verantwoordelijkheid geeft.
Zo werkt het ook bij medewerkers in je team. Iedereen is namelijk anders. Je hebt te achterhalen en inschatten wat voor een benadering elke medewerker van jou nodig heeft. Dit maakt leidinggeven zo uitdagend en heel mooi. Bij sommige medewerkers kan je leidinggeven zoals je van nature doet en bij andere medewerkers moet je iets anders doen, zoals een outplacement. Hierin zit de noodzaak en ruimte voor je leiderschapsontwikkeling.

4. Welke overtuigingen heb ik die mij belemmeren in goed leidinggeven?

Deze vraag is zeer relevant omdat jij ook maar een mens bent met mooie kanten en met imperfecties. Je imperfecties komen vaak voort uit belemmerende overtuigingen die je ergens hebt opgedaan. Vaak door opvoeding en eerdere persoonlijke ervaringen in werk en privé. Stel jij wilt een leidinggevende zijn die mensen ruimte en vertrouwen geeft. Echter in je leven ben je bijvoorbeeld vaak door mensen belazerd en hebben mensen je vertrouwen beschadigd. Hierdoor kan het zijn dat je de volgende overtuiging hebt ‘’je moet mensen wel controleren, want mensen zijn niet te vertrouwen’’. Deze overtuiging zorgt ervoor dat je je medewerkers vaak controleert en hen belangrijke zaken niet toevertrouwt. Vaak hebben we het niet door dat we bij de medewerkers op sommige punten anders overkomen dan we willen zijn.
Bij tijd en wijle is het zinvol om je overtuigingen eens onder de loep te nemen en te kijken welke je wel of niet helpen met hoe jij als leider ervaren wilt worden. In een leiderschapstraining is namelijk heel vaak iets afleren in plaats van iets nieuws leren.

5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn team blij wordt van mijn kernkwaliteiten en zo min mogelijk last heeft van mijn valkuilen?

Deze vraag ligt in het verlengde van de vorige vraag. Jij bent namelijk ook uniek met je kernkwaliteiten en valkuilen. Om te zorgen dat je team echt meerwaarde ervaart van je kwaliteiten, moet je er vaak iets voor doen of laten. Dit gaat vooral over leren herkennen wanneer en hoe je je kwaliteiten optimaal kunt benutten voor het team. Dit begint bij goed weten wat je kernkwaliteiten en valkuilen zijn en in welke leidinggevende situatie je ze wel en niet moet inzetten. Daarnaast vraagt het ook om het verkrijgen van goed inzicht in wat je team van je nodig heeft. Stel dat een van je kwaliteiten; daadkracht en duidelijkheid geven is, zet je dit bij een jong en onervaren team van professionals anders in dan bij een team met zeer ervaren en zelfstandige professionals. De essentie hier is dat je situationeel moet kunnen inschatten wanneer en hoe sterk zet ik mijn kwaliteiten in. Ook dit is dus een leerproces en stuurt je leiderschapsontwikkeling.

Ik wens je heel veel plezier met het sturen van je leiderschapsontwikkeling. Jezelf regelmatig de juiste vraag te stellen is wellicht de belangrijkste kwaliteit om jezelf tot een effectieve en inspirerende leider.
Wil je je verder ontwikkelen als leidinggevende? Lees dan wat onze training ‘’de sprong van inhoud naar leiderschap’’ voor je kan betekenen.

Voor meer informatie over advies neem gerust contact met mij op.

Robert Tjoe Nij (06-53215978)
robert@bewegingveroorzakers.nl

Lees ook de andere blogs:

Change management

Change management

Change ManagementSuccesvolle leiders blinken uit in change management In dit artikel leg ik uit waarom je tegenwoordig als leidinggevende dient uit te blinken in change management. Vervolgens leg ik uit wat de essentie is van change management en hoe je daar succesvol...

Leiderschapsprogramma

Leiderschapsprogramma

LeiderschapsprogrammaIs uw leiderschapsprogramma future proof? Er zijn momenteel drie mondiale maatschappelijke trends die vragen om een fundamentele verandering van het leiderschap in elke organisatie:  De noodzaak van diversiteit; De noodzaak voor continue leren; En...

De 7 eigenschappen van Steven Covey als leiderschapsmodel

De 7 eigenschappen van Steven Covey als leiderschapsmodel

De 7 eigenschappen van Steven Covey als leiderschapsmodelEén van de meest bekende managementgoeroes op het gebied van leiderschap is Steven Covey. Hij is wereld beroemd geworden met zijn boek ‘’The Seven Habits of Highly Effective People’’. De 7 eigenschappen voor...