Elke leidinggevende verplicht naar hondentraining

BewegingVeroorzakers 9 Leiderschap 9 Elke leidinggevende verplicht naar hondentraining

Over hoe een hondenpuppy-training je helpt om effectief leiding te geven aan mensen

In dit artikel over leiderschap ga je ontdekken dat 90% van de leidinggevenden energie steekt in de verkeerde zaken om het beste uit hun mensen te halen. Dit wordt duidelijk aan de hand van mijn ervaring toen mijn gezin besloot een hondenpuppy te nemen, een eigenwijze Beagle. Zij kreeg de naam Bikkel omdat het een stoer en energiek meisje was. Leuk, springerig, enthousiast, maar onhanteerbaar. Dus, Bikkel moest naar hondentraining. En ja, ik was de uitverkorene die haar mocht begeleiden in dit proces.

Alle zeilen bijzetten

Op de eerste dag van de hondentraining, in regen en wind, bleek al snel dat het een lastige klus zou worden. Bikkel lapte alles aan haar laars, ik moest alle zeilen bijzetten om haar te corrigeren. Ik was druk met mijn commando’s, stemverheffing en probeerde met handen en voeten duidelijk te maken wat ik wilde. Na 3 weken was het beeld niet veel anders. Bikkel deed niet wat ik wilde en mijn verschillende strategieën veranderden daar niets in. Ik zag andere hondenbaasjes net zo spartelen.

Na 4 weken hadden we een uitgebreide evaluatie met de trainer. Dit was het moment dat hij ons meer feedback ging geven. Hij zei: ‘’ik zie dat veel van jullie honden nog niet in het gareel lopen en ik bespeur bij jullie hierover grote frustraties. Wat ik misschien onvoldoende heb duidelijk gemaakt, is dat deze training niet zozeer voor je hond is, maar vooral voor jou als baasje. De hond kan eigenlijk alles al, maar dat komt er pas uit als jij het juiste gedrag gaat aanmeten’’.

Deze kwam hard binnen! Het is niet Bikkel die op training is, maar ik ben op training om te leren leidinggeven aan de hond. Met dit inzicht zag ik opeens veel beter wat er misging. Het ene baasje was zeer inconsequent, de andere onduidelijk, nog een ander was altijd gestrest en onrustig en soms zag ik dat iemand gevoelloos en hardhandig de hond probeerde te leiden. Doordat wij niet de juiste dingen deden, verpestten wij de hond en kregen we ongewenst gedrag als resultaat.

Het effect van ons eigen gedrag

Ook als leidinggevende steken we vaak veel energie in gedragsverandering van de ander (we vertellen wat zíj moeten doen), terwijl het effectiever is je te richten op je éigen gedrag. We moeten eerst begrijpen wat het effect is van ons eigen gedrag op het functioneren en presteren van mensen. Hierdoor leer wat je wel en niet moet doen om het beste uit je mensen te halen. Het potentieel zit er al: jij moet slechts gaan ontdekken hoe je het eruit kunt halen en verder kunt ontwikkelen.
Heb je weleens een gesprek gevoerd met je medewerker over wat jouw manier van leidinggeven teweegbrengt en welke benadering voor hem of haar het beste werkt om met plezier te functioneren?

Probeer het eens

Start je reis door zodanig leiding te geven aan jezelf dat je medewerkers je ervaren als een leider die hun potentieel weet aan te boren en ontwikkelen. Bekijk ook onze training: De sprong van inhoud naar Leiderschap.

Robert Tjoe Nij

Lees ook de andere blogs:

Teamontwikkeling

Teamontwikkeling

5 redenen om te investeren in teamontwikkelingTeamontwikkeling krijgt in de meeste organisaties te weinig aandacht In...

Teamcoach

Teamcoach

Ontdek de waarde van een TeamcoachHoe benut je als teamcoach je toegevoegde waarde in teamcoaching? In de meeste...

Leren delegeren

Leren delegeren

Een burn-out voorkomen door Leren delegerenKun je leidinggeven leren? Leidinggeven is een heel mooi vak waarin je als...